Heb je ooit weleens gedacht aan hoe je als klein kind was? De tijd waarin je nog niet te veel was beïnvloed door je omgeving en gewoon je eigen gang ging? Ik wel. Een onbevangen kind zijn. Een gevoel dat jou je ware zelf verteld, jouw verhaal, niet dat van iedereen om je heen. Ik raad iedereen aan, om eens terug te denken aan deze tijd.

Ik had als kind niet echt interesse in de echte wereld; hoe vol afwachting en plezier ik overdag op de bank een nieuw verhaal (dit keer bijv. een cowboy thema) kon bedenken waar ik ’s avonds in bed over kon gaan fantaseren…en heel af en toe zelfs over droomde als ik geluk had!

“Klei is zo vervormbaar en met een potlood kan je alles uitbeelden en creëren wat je maar kan bedenken.”

Ik geloof dat deze eigenschap het meest bij mij past en dat ik me ook beter zal voelen wanneer ik me weer als mijzelf gedraag. Na lange twijfel nam ik ontslag van mijn maatschappelijk goedgekeurde baan en ging ik iets doen wat dichter bij mij staat: mijn eigen verhaal creëren, gebaseerd op de dingen om mij heen. Deze verhalen vind ik met klei en potlood. Klei is zo vervormbaar en met een potlood kan je alles uitbeelden en creëren wat je je maar kan bedenken.

 

 

 

 

 

Momenteel reis en woon ik met mijn vriend in drie verschillende landen. Zonder veel bezittingen. Een soort nomadenbestaan. Ons vaste atelier is in Rochebaudin, een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk. Maar voor ons individuele onderzoek en werk reizen en leven wij regelmatig in Nederland en Japan. Dit geeft ons ook de kans om onze ambacht te verbeteren en om inspiratie op te doen in verschillende culturen, die ons persoonlijk aantrekken.

Ik teken mijn eigen animatievideo’s waarin ik herinneringen en emoties kwijt kan: ook voor andere mensen, maar vooral omdat ik hier zelf behoefte aan heb. In samenwerking met Lief Leven, maak ik simpele objecten van klei gebaseerd op de natuur en mensen die ik om me heen zie. Ik hoop dat onze objecten jou ook hun simpele schoonheid kunnen laten zien.

Lief Leven is een geweldige plek voor ons om prachtige objecten te maken terwijl we ook ons eigen ritme kunnen volgen. Wanneer ik ambachtsmensen tegenkom met een verhaal dat mij raakt, dan kan je ook hun objecten langs zien komen op Lief Leven.

“Ik voel dat ik eindelijk in beweging ben.”

Je kenmerkende gedrag als kind herkennen, is voor mij geen wondermiddel. De twijfel of ik de juiste beslissing heb genomen (ga ik daadwerkelijk niets doen met mijn diploma’s?) is er nog steeds. Net als de drang om gewoon ‘succesvol’ te worden om iets te bewijzen aan anderen. Ik weet eigenlijk nog niet echt waar ik naar toe streef, maar ik voel wel dat ik eindelijk in beweging ben.

Zhen Zhen,

Oomi

Foto door Demi Koen.