Ik vroeg fotograaf Roeltje (25) om zichzelf te omschrijven in drie woorden. Gevoelig, optimistisch, moedig en vreemd luidde haar antwoord. En dat is Roeltje. Iemand die niet binnen de lijntjes kleurt. Met een blond knotje en blauwe sokken legt zij de wereld vast op haar manier, door haar ogen.

Ik had de eer om bij haar in de studio in Amsterdam voor de lens te verschijnen. En ik kan je vertellen, dit was in alle opzichten meer een helende therapiesessie dan een fotoshoot.

Wie was Roeltje 10 jaar geleden? 
Ik was een opstandige en boze puber. Het feit dat mijn vader (lees: regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, o.a. bekend van de film ‘Ik omhels je met duizend armen’) overleed heb ik lange tijd weggedrukt. Ik was klein en bang en uitte dit in roekeloos gedrag. Ik werd geleefd en de wereld kwam veel te hard op mij af. In die tijd kon ik mij niet voorstellen dat ik ooit op eigen benen zou kunnen staan.

“Als het gebroken wordt, heb ik zelf weer de kracht om het te helen.”

Wie ben je vandaag de dag en wat is daarin het meest vormend geweest? 
De Roeltje van vandaag is een dromer die haar dromen nu eindelijk aan het leven is. Een vrouw die voor de dag en voor het leven kiest. Ook met tegenslagen weet ik dat het goedkomt. Ik durf nu eindelijk vanuit mijn hart te leven, omdat ik weet dat als het gebroken wordt, ik de kracht heb om het zelf weer te helen.


Het meest vormende hierin was dat ik leerde om een kant te belichten waarvan ik dacht dat deze niet goed was. Ik speelde jarenlang een rol, van optimistische vrolijke spring in ‘t veld. Terwijl ik mijn schaduwzijde wegdrukte. Die kant ben ik nu gaan omarmen en daardoor ben ik nu veel meer mijzelf.

Ik heb jarenlang verlangd naar waardering, liefde, aandacht. En toen dat uiteindelijk allemaal op mij afkwam, merkte ik dat ik het van buiten af helemaal niet meer zo nodig had. Ik had het namelijk al aan mijzelf gegeven. Dat was een keerpunt in mijn leven en carrière.

Wat betekent fotografie voor jou? 
De magie van het moment vastleggen. In de portretfoto’s die ik maak ben ik altijd opzoek naar de echte persoon, naar een blik, naar magie van een mens. In alle staten. Ik ben zowel de schoonheid als de schaduwzijde gaan vastleggen.

Wat wilde je vroeger worden? 
Orthopeed. Want ik was altijd een brokkenpiloot. Om die reden ben ik zelfs verpleegkunde gaan studeren. Maar dat heb ik maar twee maanden volgehouden. Die fascinatie voor het menselijk lichaam is er altijd geweest. Iedereen is eigen. Iedereen is uniek. Maar gelukkig voor anderen ben ik geen arts geworden.

Geluk is…
Genoeg zelfliefde om al het moois om je heen toe te laten.

Wat is je lievelingseten? 
Normaal zou ik sushi zeggen, maar ik ben sinds kort vegetariër. Dan kies ik alles behalve vlees en kokos.

Wanneer vind jij de mens op zijn/haar mooist? 
De mens in zijn of haar puurste vorm. Echtheid. Het gaat om een blik in de ogen. Daarin maakt het niet uit of iemand naakt is of in galajurk gehuld.

Omschrijf je droom shoot. 
Elke shoot is een droom shoot, want ik mag iets of iemand werkelijk ontmoeten. Ik mag dichtbij komen.

“Ik mag er zijn. Volledig.”

Jij bent na een tijd van het volgen van een pad dat niet de jouwe was, je eigen weg gaan volgen. Wat zou je anderen als advies mee willen geven om dit ook te kunnen gaan doen?  
Zelfliefde. Het moment dat je hart gevuld is met liefde voor jezelf, zorgt ervoor dat de rest aanvoelt als kers op de taart. Ik heb ooit zo ver van mijzelf gestaan om maar gewaardeerd te worden. En als ik word afgewezen dat kan mij dit nog raken in ego, maar ik kom snel weer terug bij mijn hart en het neemt niets af van wie ik ben. Ik ben wie ik ben, ik leef en ik mag er zijn. Volledig.

Het werk van Roeltje is te bewonderen op haar website. En mocht jij je echte zelf willen ontdekken samen met haar, dan kun je hier je shoot boeken.