(Werk)geluk in tijden van Corona: hoe doe je dat?
Om half acht wekken de digitale vogels mij terwijl het Philips-zonlicht zacht in mijn ogen schijnt. Vroeger (lees: begin 2019, zo vroeger voelt dat al) stond ik veel eerder op, maar dat is nu nergens meer voor nodig. Ik heb geen reistijd, niemand merkt het als ik dezelfde outfit nog eens draag en de Zoom beautyfilter (ja, die bestaat) zorgt voor stof op mijn make-up tas. Vriendlief staat in de keuken ontbijt te maken. Hondlief staat voor de deur, met hoopvolle blik. Ik laat de hond uit en eet mijn ontbijt terwijl ik simultaan achter mijn laptop schuif. Ik beantwoord wat mail en kijk verschrikt op, het is al 12u! Ik zit nog steeds in mijn joggingpak en baal van mijzelf.
Het virus, dat eerst gewoon nog een zomers biertje was, zorgt er niet alleen voor dat mensen hun baan kwijtraken of juist overwerkt raken, maar ook voor een compleet ontregelde dagroutine. Het zorgt voor eenzaamheid, afstand en overspanning. Er komt op ons allemaal veel af en voor iedereen is die situatie weer anders, maar één ding is voor ons allemaal gelijk: het is ook een kans om te groeien. Als mens, organisatie en als maatschappij.
Hoe blijven we met elkaar verbonden op afstand? Hoe blijven we plezier houden, als zoveel dingen waar wij plezier aan beleven nu niet kunnen? Hoe blijven we elkaar vinden als we steeds verder uit elkaar komen te staan? Hoe vinden we geluk op de vierkante meter? Hoe kunnen we onbaatzuchtig helpen, zelfs als wij degene zijn die hulp nodig hebben? Ik deel hier mijn heilige drie-eenheid om deze tijd zo goed als mogelijk door te komen, in de hoop dat je er misschien wel iets aan hebt.
Samen.
In ‘De meeste mensen deugen’ stelt Rutger Bregman dat in tijden van crisis, mensen juist meer saamhorigheid vertonen dan in tijden van voorspoed. Dit is dé tijd om anderen te helpen. Aan een vreemde te vragen hoe het gaat. Een spontaan belletje te plegen. Iets lekkers bakken en dat voor de deur van een collega zetten. Zet je voelsprieten aan, het is onze verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen. Een ander helpen heeft een directe correlatie met geluk. En het is niet moeilijk: een simpele glimlach kan de dag van iemand die het zwaar heeft al veranderen.
Dankbaar voor de kleine dingen.
Als je minder krijgt kun je daar om treuren, maar je kunt ook je focus verleggen naar wat je wél hebt. Dat is namelijk altijd meer dan wat je niet hebt. Wat je aandacht geeft, groeit. Dat is een wetmatigheid. Dankbaar voor de mooie kleuren van de herfst, voor de mensen om je heen, voor de zon die opkomt. Uiteindelijk ben je zo rijkt als je kijkt.
“Met mijn dankbare ogen, bezit ik een vermogen.”
(Werk)plezier.
Het is een tijd van tegenslag, maar laten we vooral niet vergeten om plezier te hebben, thuis én op werk. Als ambassadeur van Join for Joy en als mens, weet ik wat de kracht van plezier is, omdat ik dit mag afkijken bij de geweldige kinderen die meedoen aan de sport en spelprogramma’s in Oost-Afrika. Wij kunnen zoveel van hen leren. Dankbaarheid voor het kleine, maar vooral ook eens niet zo streng voor onszelf zijn. Neem in deze tijd ook de kans om eens van versnelling zes, terug naar drie te schakelen. Accepteer dat je even niet zo productief kan zijn als normaal. Vergeef jezelf, al is het tien keer per dag, en geniet ook van het feit dat onze wereld even wat kleiner is. Als je de situatie niet kan veranderen. Verander dan jouw kijk op de situatie.
Mocht jij jouw team of thuis een hart onder de riem willen steken, dan staan wij als Lief Leven voor jullie klaar. Ik schrijf met liefde een gedicht, met de boodschap die jij met de mensen om jou heen wil delen en we kunnen dit op vrijwel ieder product verwerken. We werken veel met lokale, sociale werkplaatsen dus je maakt hier ook nog eens mensen met een arbeidsbeperking blij mee.
Ook geef ik met stichting Join for Joy, ‘Joy at Work’ webinars. Waarin we de lessen over plezier van de kinderen die meedoen aan de sport- en spelprogramma’s in Oost-Afrika delen om weer meer werkplezier in jouw team of organisatie te krijgen in deze gekke tijd.
Laten we deze periode gebruiken om meer dan ooit te verbinden. Meer dan ooit te luisteren. Te delen. Te helpen en vooral ook plezier te blijven houden, want plezier leidt naar geluk. Misschien moeten onze deuren vaker dicht, maar laat dit vooral je hart verder openen.
Wil jij jouw team, vrienden, familie of geliefden verrassen met wat liefs of gewoon even jouw ervaring kwijt mbt deze tijd? Mail mij gerust op [email protected].