Contact
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Melissa Stoof - Woensdag 30 December 2021

    Slow living | Wat is het en hoe doe je dat nou eigenlijk?

    Het leven gaat snel. We hoppen van de ene afspraak naar de andere. We schuiven onze taken alsmaar door, zodat alles in onze planning past. We gebruiken apps om nog productiever te zijn, zodat we nog meer kunnen doen… Het leven voelt als één grote takenlijst. We strepen alles maar af. Het liefst zo snel mogelijk! We gaan op de automatische piloot en we leven niet echt. Nergens stoppen we onze volledige aandacht en liefde in. We willen alleen maar sneller en sneller leven. Het wordt ook van ons verwacht.

     

    Wat is slow living?

    Slow living begon eigenlijk eerst in de voedselbranche. In de jaren 70 kwam de fastfoodketen McDonalds. De activisten van deze beweging zagen hoe snel en onbedachtzaam ze met eten omgingen. Slow food werd een tegenhanger van fastfood. Deze beweging is opgericht door Carlo Petrini in 1989. Die pleitte voor pure voeding, lokale producten, behoud van de traditionele keukens en koken met seizoensproducten. Tot op de dag van vandaag is de Slow Food movement er nog. Vanuit deze movement zijn er verschillende slow movements ontstaan, waaronder ook slow living.

    Als je slow living letterlijk vertaald gaat het over ‘Langzaam leven’ en dit is ook tot een zekere hoogte het geval. Het is een lifestyle. Bij slow living gaat het er voornamelijk om dat je bewust kiest welke dingen je wel en niet doet en dat je deze dingen dan ook met je volledige aandacht doet. Het gaat erom dat je met meer aandacht en minder haast leeft. Dat je niet elke moment van de dag vol aan het plannen bent, omdat je denkt dat het hoort. In het kort is slow living een manier van onthaasten, beter voor jezelf zorgen en een leven creëren waar jij gelukkig van wordt.

     

    Slow living tip’s

    Iedereen is anders en iedereen heeft andere behoeftes. Daarom kan iedereen zijn/haar slow living lifestyle er anders uitzien. Er zijn veel verschillende manieren om een bewust leven te creëren, maar we geven je graag wat slow living tips ter inspiratie:

    Slow living Tip 1 | Bewaak je eigen grenzen

    Vaak gaan we over onze eigen grenzen. We willen een goede indruk achter laten op werk, een hoog cijfer halen of we zijn bang om iemand teleur te stellen. Daarom zeggen we vaak ja op dingen die ons geen energie geven/ energie kosten. Het is daarom erg belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen en deze goed aan te voelen. Gaat iets of iemand over je grens heen dan is het belangrijk om dit aan te geven. Als iemand jouw om een gunst vraagt maar je hebt er geen tijd/energie voor. Durf dan nee te zeggen. In het begin is dit heel erg spannend, maar dit zal je wel meer tijd en rust geven. Het zal bevrijdend voelen.

     

    Slow living Tip 2 | Gun jezelf meer tijd

    Vaak gunnen we onszelf niet veel tijd. s ’Ochtends moeten we haasten. We hoppen van de ene afspraak naar de andere afspraak en ons weekenden plannen we vol. Vaak willen we (te) veel waardoor we geen tijd voor onszelf nemen. Het is daarom goed om jezelf meer tijd te gunnen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een half uurtje eerder op te staan. Zo kan je wel rustig je koffie/ thee drinken in de ochtend. Plan ook bewust dagen in waar je niks afspreekt. Zo kan je op dat moment iets doen waar jijzelf behoefte aan hebt. Heb je zin om te sporten? Of misschien om een boek te lezen? Dit is het moment om te doen waar jij behoefte aan hebt.

     

    Slow living Tip 3 | Stop met mulitasken

    We willen vaak te veel. Om alles te kunnen halen gaan we multitasken. Een mail schrijven, een appje sturen en tegelijkertijd een verslag schrijven. Een uur later ben je nog steeds bezig met die ene taak. Snel gaat het niet en we raken er ook nog erg overprikkeld en vermoeid van. Mensen zijn er niet voor gemaakt om te multitasken. Het is daarom goed om één taak per keer te doen, zodat je dit met je volledige aandacht kan doen. Zo rond je een taak sneller en goed af en ben je ook niet overprikkeld. Een win winsituatie.

     

    Slow living Tip 4 | Ontspullen

    Je weet het natuurlijk wel, maar spullen maakt je niet gelukkig. Door te ontspullen zorg je ervoor dat je meer rust in je hoofd krijgt. Spullen nemen veel ruimte in, letterlijk in je huis maar ook in je hoofd. Een opgeruimde omgeving zorgt voor veel meer rust in je hoofd en ook voor meer vrijheid. Je voelt je hierdoor ook sterker. Zo werkt het ook met ontspullen. Het bespaart veel geld, energie en tijd. Ook zorgt ontspullen ervoor dat je beter gaat nadenken over je aankopen. Je koopt echt wat je leuk vindt en nodig hebt. Door te ontspullen ben je ook meer dankbaar met wat je al hebt en het is ook nog duurzaam. Een win winsituatie.

     

    Slow living Tip 5 | Leg je telefoon weg!

    Je telefoon zorgt voor veel prikkels. Alle appjes, Instagram likes en de nieuwe TikToks. Het is iets moois. Je kan 24/7 met iedereen in contact zijn, maar het heeft ook een keerzijde. Je raakt vaak afgeleid en overprikkeld. Je hebt het gevoel dat je snel moet reageren en alles moet zien. Je brein blijft altijd actief. Om echt rust te ervaren is het goed om regelmatig je telefoon weg te leggen. Zo kan je even goed ontprikkelen en uitrusten. Ook kan je dan echt ervaren waar jijzelf behoefte aan hebt.

     

    De wereld gaat veel te hard door alle technologische ontwikkelingen. Het is prachtig wat er allemaal mogelijk is, maar het zorgt er wel voor dat wij ook harder moeten rennen. Wij mensen zijn er niet voor gemaakt om de hele tijd hard te rennen en dit bij te kunnen houden. Daarom is het goed om regelmatig wat gas terug te nemen. Ik hoop dat je hier veel aan hebt gehad en dat ik je heb mogen inspireren om wat gas terug te nemen. En weet!  Het is oké om het soms rustiger aan te doen!

    Heb jij toevallig nog leuke slow living tips? Laat ze vooral hieronder weten. Zo kunnen we elkaar helpen om langzamer te leven!

     

    Liefs,

    Melissa

    Blog

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »