Digitale detox – telefoon uit, connecties AAN
Ken je dat moment dat je je telefoon pakt omdat je wilt weten hoe laat het is. Waarna je 10 minuten, 4 berichten, een paar nieuwe schoenen en een tè lief katten filmpje later, alsnog niet weet hoe laat het is? Tegenwoordig is het heel normaal dat we onze telefoon altijd bij de hand hebben, én dat er direct op alle berichten wordt gereageerd. Wij vinden offline zijn de nieuwe luxe en delen onze bevindingen graag met jullie.
Wist je dat wanneer je geconcentreerd aan het werk bent en je een bericht krijgt, het een aantal minuten duurt voordat je weer helemaal terug in je concentratie bent? Reken maar dat je meerdere appjes of push notificaties per uur binnen krijgt. Dáág concentratie!
Je telefoon bij je hebben en ook gebruiken tijdens een diner of feestje is super leuk voor de foto’s, alleen zorgt het er ook voor dat we zelfs in een groep niet écht meer verbonden zijn met elkaar.
Dus laten we met zijn allen wat meer in het hier en nu gaan leven, met beide benen op de grond gaan staan en ons blik op de ander. Laten we gaan luisteren naar elkaar en de echte connecties weer aangaan. Het is gezond voor je omgeving, de rust in je hoofd en zelfs voor je eigen lichaam.
Uit onderzoek blijkt dat door veelvuldig telefoon gebruik de kans op slapeloosheid, angst, stress en depressie toenemen. Dat moeten we weer kunnen verminderen, toch?
Maar hoe kunnen we dit gaan doen? Het lijkt vaak een stuk lastiger dan dat het is, daarom geven we jullie hieronder 3 tips voor een succesvolle digitale detox.
1. digiminderen
Digiminderen is de eerste stap naar bewustwording van je sociale media en telefoon gebruik. Er zijn bepaalde apps waarbij je een wekelijks schermtijd rapport kunt ontvangen. Wij raden je aan dit in te stellen zodat je zichtbaar hebt hoe vaak je op je telefoon zit en hoeveel tijd je per app besteed.
Vervolgens ga je bij jezelf na wat je aan je verbruik wilt veranderen. Wil je bijvoorbeeld van 3 uur per dag naar 1 uur per dag op je telefoon gaan? Dan kun je via je rapport goed zien op welke apps je minder tijd kunt doorbrengen.
Stel vaste tijden per dag in wanneer je op je telefoon wilt zitten en neem er dan ook echt de tijd voor. Binnen een half uur kun je al je berichten en push notificaties makkelijk weg werken. Het voelt super fijn dit in één keer aan te pakken en je bent ook nog eens effectief bezig. Het ruimt je hoofd op waarna je alles weer lekker kunt loslaten.
Wanneer je jezelf bijvoorbeeld een half uur in de ochtend en een half uur in de avond de tijd geeft, zit je maximaal nog maar een uur per dag op je telefoon, dat is winnen!
Denk eraan dat je de periodes wanneer je net wakker wordt, of vlak voor je gaat slapen vermijdt, we gaan immers voor die goede nachtrust.
Wil je de rest van de dag niet in de verleiding komen om toch op je telefoon te kijken? Dan biedt onze telefoondoos de uitkomst. Uit het oog uit de hand!
Telefoon doos | Offline verbinden
We zijn continue verbonden met elkaar. Maar toch voelen we ons meer alleen dan ooit. Met de Lief Leven telefoon doos zoek je de verbinding met elkaar offline weer op. Zet de telefoon doos op tafel en geniet van de gesprekken die er ontstaan.
Tip: Gebruik je de telefoon doos even niet? Dan leuk als opbergdoosje.
2. telefoon schoonmaak
Onder het mom van digiminderen raden wij je ook aan eens kritisch naar je apps op je telefoon te gaan kijken. Dit kan uiteraard aan de hand van het rapport dat je wekelijks krijgt. Staan er apps tussen die je echt al maanden niet gebruikt? Gooi ze dan lekker weg, opgeruimd staat netjes!
Je telefoon onthoudt welke apps hij al een keer gedownload heeft en mocht je in de toekomst toch die app weer nodig hebben, kun je ze altijd weer gemakkelijk op je telefoon zetten.
Daarbij kan het je rust geven om je apps op een bepaalde manier te ordenen. Zet alle onderwerpen bij elkaar in een map, zodat je makkelijk alles kunt vinden, dit scheelt je ook weer schermtijd.
Whatsapp kan je een drukkend gevoel geven omdat alle gesprekken zichtbaar onder elkaar staan. Je kunt al je gesprekken archiveren, zo kun je er nog wel bij maar zie je ze niet direct wanneer je de app opent. Zorg dat er rust in je telefoon komt, dan komt er automatisch ook rust in je hoofd.
3. digitale detox
Wanneer je de smaak te pakken hebt van het digiminderen kun je ervoor kiezen een totale digitale detox te doen. Dit betekend een bepaalde periode waarin je helemaal geen telefoon of andere digitale media gebruikt.
Meld voordat je hieraan begint dit aan je omgeving zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
Mocht je je telefoon wel bij je willen houden om te bellen dan kun je ook alle notificaties uit zetten of alle apps verwijderen om niet in de verleiding te komen om je telefoon voor andere doeleinden te gebruiken.
Je kunt voor de digitale detox een periode van 24-48 uur aanhouden. Wees vooral niet te streng voor jezelf en stel haalbare doelen.
de telefoondoos
Ga die connectie aan met elkaar en vertel je vriendinnen hoe jij het vindt wanneer ze constant met hun telefoon bezig zijn in plaats van met jou. Het kan zijn dat ze het niet eens door hebben.
Een fijne manier is om afspraken te maken met elkaar. Wat nou als iedereen zijn telefoon inlevert en einde van de avond hem pas weer terug krijgt? Degene die écht niet van zijn telefoon kan afblijven moet een liedje zingen, wedden dat ze het dan wel zullen laten!
De telefoondoos kan de oplossing zijn om je hierbij te helpen. Wanneer de telefoons niet direct zichtbaar én hoorbaar zijn kun je pas echt verbonden zijn met elkaar.
Telefoon doos | Offline verbinden
We zijn continue verbonden met elkaar. Maar toch voelen we ons meer alleen dan ooit. Met de Lief Leven telefoon doos zoek je de verbinding met elkaar offline weer op. Zet de telefoon doos op tafel en geniet van de gesprekken die er ontstaan.
Tip: Gebruik je de telefoon doos even niet? Dan leuk als opbergdoosje.
Wij zouden het fantastisch vinden om te zien dat jij de telefoondoos met succes gebruikt. Hoe beviel de digitale detox je? Laat het ons in de comments weten of tag @liefleven #telefoondoos #digitaledetox op onze socials. Alleen in je schermtijd hè