Afscheid nemen bestaat wel
We krijgen er in ons leven allemaal mee te maken: afscheid nemen. Of het nou om onze hond, geliefde, ouder of allerliefste grootouder gaat. Er komt een moment waarop dit leven eindigt en niet één van ons ontspringt die dans. Er lijkt jarenlang een taboe op te hebben gelegen, maar het wordt tijd dat we dit taboe samen gaan doorbreken: leren rouwen, leren afscheid nemen.
Het is vreemd dat we zo weinig spreken over iets waar we allemaal mee te maken krijgen of waar mensen in onze omgeving mee te maken krijgen. Want hoe ga je verder als jouw complete wereld op zijn kop staat? Of hoe steun je iemand waarvan de wereld op zijn kop staat? Hoe deel je jouw pijn, als het eigenlijk te groot is voor woorden? Hoe troost je? Hoe geef je aan wat je nodig hebt, als je eigenlijk iedere dag alleen in bed wil blijven liggen? We hebben een drie helende adviezen op een rijtje gezet.
Alles mag er zijn
Emotie betekent letterlijk ‘energie in beweging’. De tranen die komen, mogen stromen. Het is juist goed! Ook al is dit weken of zelfs maanden. Het is namelijk een manier om te verwerken en ontladen. Alle negatieve energie die in je zit, mag eruit stromen. Voel ook niet alsof je niet mag huilen bij anderen. Mensen die hun tranen vasthouden krijgen er vaak nog op latere leeftijd last van dus voel je niet te veel, neem rust en laat het stromen.
Troostende boeken
In de afgelopen periode kwamen er een aantal prachtige boeken uit over het rouwproces. Zoals ‘Van harte gecondoleerd‘ van Ameline Ansu (1987) die mantelzorger was voor haar moeder totdat zij in 2010 overleed. Ameline was toen zelf 23. Haar vader stierf een paar jaar later plotseling tijdens de ebola uitbraak in Sierra Leone. Ze nam een van de laatste vliegtuigen naar Freetown om hem te begraven. ‘Je bent jong en je rouwt wat’ is een absolute aanrader van Lisanne van Sadelhoff net als ‘De reis van de ziel’ van Willem Glaudemans. In dit laatste boek leer je dat we afscheid nemen van de vorm van iemand, maar dat we nooit afscheid hoeven te nemen van de ziel. Die blijft.
Durf om hulp te vragen
In de periode van afscheid en de begrafenis word je vaak omringd door mensen en hun aandacht. Daarmee kan het extra leeg en donker voelen in de periode die daarop volgt. De meeste mensen gaan weer verder met hun leven en een stuk sneller dan dat jij dat kan. Deze mensen willen er nog steeds heel graag voor je zijn. Het is geen onwil. Ongemak soms wel. Ze weten niet waar je behoefte aan hebt, voelen zich te veel en vinden het daardoor moeilijk om uit zichzelf iets aan te bieden dat jou kan steunen. Wees duidelijk en open in wat je nodig hebt. Dat mag er gewoon zijn en opent de deur voor mensen om jou te steunen. Iets dat ze heel graag doen. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn en je hoeft het al zeker niet alleen te doen.
Wij hopen met Lief Leven ook lichtjes te kunnen brengen in de vaak donkere periode van afscheid nemen en rouw. We willen het hier samen vaker over hebben en elkaar steun bieden in deze fase van ons leven. In samenwerking met Fair Coffins hebben wij daarom ook een betaalbare, sociaal en ecologische Lief Leven uitvaartkist ontwikkeld. Helemaal wit en met steunende gedichtjes.
FAIR coffins worden gemaakt van gepatenteerde platen van gerecyclede en biologisch afbreekbare materialen. Ze zijn milieuvriendelijk en goedgekeurd voor crematie en (natuur)begrafenis. Wij willen op ieder moment in het leven meer licht en liefde brengen dus ook aan het einde van de reis.
Mocht jij in een rouwproces zitten en daar ondersteuning in willen, dan kun je onder andere terecht bij jongeren rouwcoach Remco Groenenwegen. Hij verloor zelf beide ouders en begeleid nu anderen op krachtige en liefdevolle wijze in dit proces.