We kennen het allemaal. Onrust en soms zelfs oorlog in je hoofd. Spanning in je lijf. Het is als een stoplicht die dagenlang op groen kan staan en dan ineens, zonder een direct te begrijpen aanleiding, staat het op rood. Je hoofd draait alleen nog maar negatieve gedachten. Een diep gevoel van niet genoeg zijn, eenzaamheid, een pijn die groter is dan woorden ooit kunnen vatten.

Het is belangrijk dat je vroeg leert herkennen wanneer je stoplicht, om maar even in de metafoor te blijven, naar oranje gaat. Rood is vaak te laat. Rood is een gebied van dissociatie. Dat kan in de vorm van eten, zelfpijniging en nog vele andere vormen. Oranje is goed. Daarin kun je nog actie ondernemen. Wij hebben een lijst met tips samengesteld die je kunt inzetten zodra je in het oranje veld terecht komt. Het zijn in ieder geval dingen die ons helpen, dus wie weet doet het jullie ook goed.

1. Kies een engel 
Kies iemand in je omgeving die je als vertrouwenspersoon op de hoogte kan brengen als je stoplicht op oranje en rood dreigt te springen. Diegene moet contact met je blijven maken, in welke vorm ook. Goed doorvragen naar wat er door je heen gaat, en vice versa doe jij dat bij die ander. Het kan simpelweg door een smsje, belletje of je zoekt elkaar fysiek op. Door te benoemen wat er allemaal in je omgaat, door te zoeken naar een oorzaak of simpelweg te omschrijven wat je zowel fysiek als mentaal voelt, voorkom je dat je naar rood schiet.

2. Mediteren & Yoga 
Zelf gaan mediteren als je onrust in je hoofd hebt is niet makkelijk en hiervoor moet je redelijk wat ervaring hebben. Wij zetten vaak een begeleide vorm van yoga of meditatie op. Hieronder staat een van de meest sterke die we kennen. Het helpt je om contact te maken met je ware zelf. Met de zelf die alleen liefde kent. Met de zelf die onderdeel is van het grote geheel. Die leeft in vrede. Deze sessie heeft ons magie gebracht en ons door donkere momenten geholpen.

3. Ga de natuur in 
Dit is niet altijd meer mogelijk als code oranje al geldt, maar als je het nog op kan brengen is het de beste remedie denkbaar. De natuur zorgt dat je weer kan aarden en daarnaast zorgt het schoon om je heen voor afleiding van je gedachten. En dat is goed, want je bent je gedachten niet! Juist als je leeg wordt, wordt je meer jezelf. Ook een tip is om, als je naar buiten gaat, een luisterboek op te zetten. Luister bijv. ‘De Nieuwe Aarde’ of de ‘Kracht van het Nu’, van Eckhart Tolle.

4. Schrijf het van je af 
Je hoeft geen besteller te schrijven. Al zijn het wat woorden of zinnen. Het is goed om gedachten van je af te schrijven. Het zorgt voor wat orde en het schrijven kan je uit de gedachtenspiraal halen. Daarnaast, hoe confronterend ook, is het goed om af en toe terug te kijken. Zo leer je patronen herkennen.

5. Wees lief voor jezelf 
Dat klinkt tegenstrijdig, want vaak zijn de gedachten op dit moment zelfvernietigend. Het is vooral belangrijk dat je voor, tijdens en vooral na een wervelstorm in je hoofd, niet gaat oordelen. Wees en blijf lief voor jezelf. Word niet boos om het feit dat je jezelf niet hebt kunnen redden. Boos omdat je jezelf helemaal vol hebt gegeten, of omdat je iets gedaan hebt waar je later spijt van hebt. Niet doen. Niet oordelen. Deze momenten zijn allemaal onderdeel van onze reis naar verlichting.

6. Pure voeding
Nadat je bij bent gekomen, zorg dat je pure voeding tot je neemt. Neem een kop organische thee, zoals venkel of gember. Venkel brengt rust en gember verwarmt je hart. Goed eten betekent liefde voor jezelf. Zorg dat je alleen maar goede producten in huis haalt, onbewerkte groenten en fruit. Noten. Gooi suiker weg en drink veel, heel veel water.